V prejšnjem delu članka smo govorili o razlogih, zakaj naj bi pari obiskali terapevta, v tem delu pa bomo dodali še nekaj razlogov, ki naj bi paru povedali, da naj razmisli o svetovanju za pare.

  • VEDNO ISTA VPRAŠANJA

Drugo vprašanje, povezano z reševanjem konfliktov, in znak, da par potrebuje svetovanje, je, če se iste težave nadaljujejo brez rešitve. Klinični psiholog in avtor knige o osamljenosti, pravi:

“Pari pridejo na posvet tudi, če sami ne znajo rešiti vprašanja, oziroma problema, ki se vleče že na leta ali celo desetletja. To pomeni, da se zkozi vsa ta leta konflikt samo še poglablja, rešitve pa kar ni. To je za odnos zelo boleče in škodljivo, sčasoma pa tega sami tako ali tako ne moremo popraviti. Vse to pa vodi v odnos, v katerem se partnerja preprosto prenehata pogovarjati, zamera pa ostaja.”

  • NE PREPIRATA SE

Tako je, če se ne prepirata, to signalizira težave v odnosu. Določena količina konfliktov in nasprotujočih si trditev je normalna in zdrava v odnosu. Psihologinja nam jepovedala, da se pari sploh ne spopadajo s težavami, ampak jih kar pometejo pod preprogo. Zakon namreč najbolje deluje, ko “čustveno vlagate v težave – rešujete problem, da bo ta izginil”, je dejala. “Kadar pari trdijo, da so tako zaljubljeni, da nikoli niso skregani, je to alarm. Nihče se ne more strinjati zvsem, kar reče, ali naredi njegov partner.”

Pomanjkanje konfliktov ne pomeni, da se počutite povezani s svojim partnerjem. Včasih se oba partnerja izogibata konfliktu do trenutka, ko pride do katastrofe. Ženska se morda zave, da je mož spal z drugo žensko vsaj že nekaj mesecev, ali pa je mož ugotovil, da ga ona vara že nekaj let.

  • Hočeta drugačne stvari za prihodnost

Ljudje se spreminjajo. To velja tudi za odnos, odnos se s časom spreminja, ali napreduje ali pa nazaduje. Terapevtka nam je povedala, da če imajo pari zelo različne cilje v življenju, bi lahko to pomenilo, da je čas za obisk terapevta.

“Če imate vi in ​​vaš partner drugačne predstave o tem, kakšna naj bi bila vajina prihodnost, lahko to zelo oteži skupno prihodnost”, je dejala. “Svetovanje vama lahko pomaga razjasniti, kaj želita za prihodnost in če se te sanje lahko uskladijo v razmerju.”

Socialni delavec s sedežem v New Yorku, je dejal, da so razlike v ciljih lahko povezane tudi z različnimi vrednotami. “Vsaka zveza vključuje kompromis, če pa so vrednote preveč drugačne, je morda čas, da se razmerje razdre ali pa si poiščeta svetovalca,” je dejal. “Na primer, če je družina pomembna za vas, vendar ni za vašega partnerja, bo to postalo resen problem.”

  • POMANJKANJE INTIMNOSTI

Medtem ko je normalno, da je obseg spolne intimnosti manjši, ko zveza napreduje, je to, da intimnost povsem izgine, rdeči alarm za zvezo.

“Fizična in čustvena povezanost s partnerjem je ključnega pomena, vendar je pogosto težko, še posebej, ko se v zvezi pojavijo otroci. Treba jih je nahraniti, dati spati, skopati in enostavno zmanjka časa za karkoli drugega. Ohranjanj eintimnosti pa je zelo pomembno in če je v vašem razmerju ni dovolj, je čas, da se o tem posvetujete s strokovnjakom.”

Pomanjkanje intimnosti je velik problem. Vendar pa se pod intimnost ne šteje samo seks, ampak tudi objemi, poljubi in držanje za roke.

Problem je tudi, če začnete preveč fantazirati o nečem drugem. Terapevtka pravi:

V človeški naravi je fantazirati o tem, kakšno bi bilo življenje z nekom drugim,” je dejala. “To postane problem, ko brez prestanka sanjarite o točno določeni osebi.” Ne glede na to, ali ta vrsta fantaziranja vodi v nezvestobo, je dejstvo, da v veliki meri razmišljate o tem, kako bi bilo življenje z drugo sebo, alarm, za kar bi bilo dobro obiskati terapevta.

  • ŽIVLJENJE SE JE SPREMENILO

Nezvestobani edini večji življenjski dogodek, ki pare privede do terapevta. Svetovalec za pare in trener pravega stila življenja, nam je povedal: “Najboljši pokazatelj, da bi moral par poiskati pomoč, je, kdar pride do nekega zares velikega preobrata v odnosu.”

Poroka šteje za enega bolj pomembnih dogodkov v življenju in težave, in številne težave se za pare lahko začnejo ravno po poroki.