Harfa je glasbilo, ki nas s svojim zvokom popelje v daljne dežele, v pravljice in čudežne svetove. Njena melodija nas pomirja in blagodejno vpliva tako na telo kot duha. A od kod izvira harfa, kdo jo je izumil, kako se nanjo sploh igra? Danes vam bomo skušali to zanimivo glasbilo nekoliko bolj približati.

Povejmo, da to krasno glasbilo omenja že Sveto pismo, za katerega pa vemo, da ima že zelo dolgo brado. Torej je tudi harfa sama že prastaro glasbilo, ki je nastalo verjetno tako, da se je nekomu zdelo zanimivo brenkati po napetem loku in je k tetivi dodal še nekaj drugih strun ter tako ustvaril neke vrste predhodnico harfe.

Kakšne harfe poznamo?

Danes harfe delimo na koncertne in ljudske, pri čemer lahko rečemo, da imajo cca 45 strun. V resnici gre za 45 do 47 strun (lahko pa tudi manj), trup glasbila pa je trikotne oblike. Kadar prisluhnemo orkestru, hitro opazimo, da je harfa dejansko največje glasbilo na odru.

Koncertna harfa
Koncertna harfa je strunsko glasbilo s 45 do 47 strunami.

Ni pa sestavljena zgolj iz trupa in številnih strun, pač pa glasbilo vsebuje še prav posebna pedala s tremi položaji (osnovni plus 2). Njihova vloga je, da z vsakim položajem zvišajo ton strun za dodaten polton. Rekli smo, da je harfa zares staro glasbilo, a pri tem dodajmo, da je v takšni obliki, kot ga poznamo danes, nekje od leta 1810, ko je harfo izpopolnil S. Erard.

Kako se igra na harfo?

Današnji harfisti na harfo igrajo s po štirimi prsti vsake roke. Pri tem uporabljajo konice prstov, s katerimi spretno ubirajo strune, da iz glasbila izvabijo božansko melodijo. Govorimo seveda o koncertnih glasbenikih, pri čemer moramo omeniti, da obstajajo tudi drugi načini igranja.

Tako je denimo znano, da irski harfisti pri igranju uporabljajo nohte. Na ta način iz glasbila izvabljajo nekoliko bolj agresivne tone, igranje pa je seveda tudi precej glasnejše. Ko smo ravno pri Ircih, pa povejmo še, da je harfa njihov simbol že od 13. stoletja dalje.

Kje vse se igra na Harfo?

Morda tega ne bi verjeli, a znano je, da se največ harf nahaja v Afriki, kjer naj bi nanje igralo zares veliko afriških nacij in plemen. Sicer pa se na harfo igra tudi pri nas. Resda bolj na koncertni ravni, a prav nič nenavadnega ni, da si otrok zaželi igrati prav ta inštrument.

Velikost harfe se izbere glede na višino posameznika, zato je seveda mogoče kupiti tudi harfo za otroka. Gre za relativno drago glasbilo, ki pa je s svojimi božanskimi toni vsekakor vredno svojega denarja. Ob tem je potrebno dodati, da gre pri harfi za glasbilo, ki je izjemno stilsko dodelano in je dejansko prava umetniška mojstrovina.

Iz česa je harfa narejena?

Harfe so izdelane iz lesa, največkrat je to javor, ki je dovolj močan, da vzdrži sile, ki nanj delujejo zaradi napetosti velikega števila strun. Te so jeklene in najlonske, se pa na harfi pojavijo tudi drugi materiali, kot na primer smreka in medenina.

Kot rečeno so harfe dobesedno prave umetnine, ki so navadno okrašene s krasnimi rezbarijami in skrbno polakirane. Prav tako ni nič nenavadnega, če ima katero od teh glasbil narejeno še okrasno pozlatitev ali dekorativne elemente iz mahagonija.