Steklo Murano je po vsem svetu znano po svoji lepoti in umetniški vrednosti, zato je pogosto ponarejeno in prodano kot resnično. Torej, kako lahko ugotovimo, da kupujemo pravo steklo Murano, ki so ga ročno izdelali mojstri in umetniki v Benetkah, in ne kakšno poceni imitacijo?

5 stvari, ki jih morate preveriti pred nakupom umetnosti v Muranu:

1) Oglejte si artikel

Ali se zdi, da je izdelek ročno izdelan z rahlo nepravilno površino ali teksturo, ali pa so v steklu morda drobni mehurčki? Je sijoč, izjemno lahek in sestavljen iz več različnih plasti? Ali prihaja z oznako punta na svoji bazi? Ali lahko opazite kakšne tradicionalne tehnike oblikovanja Murano, kot so Millefiori, Sommerso, Bullicante ali Fenicio?

Murano steklo se vedno proizvaja z rokami, zato je opazno nepravilno in opazno lažje od ponaredkov, zlasti zelo težkega kitajskega stekla, ki se pogosto uporablja za izdelavo ponarejenih Muranovih izdelkov. Poleg tega se masovno proizvedeno steklo ponavadi pojavi v eni debeli plasti, medtem ko je ročno pihano steklo, ki se uporablja v pravih Muranovih izdelkih, običajno sestavljeno iz več plasti, ki se nanesejo ena nad drugo.

2) Potrdilo o pristnosti izdelkov

Ali steklo prihaja s potrdilom o pristnosti? Ali opis opisuje »Murano Glass« ali »Murano-style« in podobno?

Za pridobitev potrdila o pristnosti se izdelki, ki prihajajo iz peči Murano, temeljito pregledajo. Šele potem, ko je bil opravljen ta nadzor kakovosti, se na proizvod nanese etiketa, ki potrjuje njegovo kakovost in pristnost. Poskrbite, da boste našli to oznako na izdelku, ki ga boste kupili!

3) Gravura na Murano izdelku

Vsak predmet je izdelan v celoti ročno in je zato edinstven; podpis izdelovalca na vsakem kosu zagotavlja njegovo verodostojnost. Pred nakupom katerega koli izdelka iz stekla preverite, ali nosi podpis izdelovalca, ki ga je izdelal.

Pogosto Muranovi mojstri ne dajejo podpisov na očalih, ogledalih in lestencih iz estetskih razlogov; v tem primeru boste morali preveriti druge dokaze o pristnosti, kot so oznake na dnu in nepravilnosti zaradi postopka ročne izdelave

Ročno pihano steklo ima na dnu oznako. To je oznaka palice, ki  se uporablja za oblikovanje stekla. Če je osnova kosov popolnoma gladka, obstaja možnost, da je steklo serijsko izdelano in zato tudi kopija.

4) Poglejte ceno!

Če ima kos, ki ga kupujete, ceno pod tržno ceno Murano izdelka, bi morali biti malo sumičavi. Čeprav lahko pravi proizvajalci Murano ponujajo nizke cene, cena resnično nikoli ne bo takšna kot pa cena kitajskih in ostalih kopij. Vrednost umetnosti Murano temelji na kakovosti materiala, uporabljenega za proizvodnjo. Zlati list, srebrni list, platina, aleksandrit in aventurin so dragi materiali in jih je treba nanesti na steklo s posebnimi tehnikami.

Torej, če je cena predmeta zelo nizka v primerjavi z drugimi izdelki, je malo verjetno, da je bila ustvarjena s tradicionalnimi tehnikami in materiali. Ob nizkih cenah so bili predmeti verjetno izdelani s ponarejenimi dekoracijami, ki posnemajo izvirnike.

5) Preverite, kdo je prodajalec stekla

Preverite ugled prodajalca. Ali izkazuje znanje o tehniki in zgodovini muranskega stekla? Ali ponuja široko paleto izdelkov iz stekla Murano, vključno z vazami, visečimi lučmi kot so lestenci in umetnostjo iz stekla? Če so tudi sami izdelkovalci, ali lahko na vašo željo ustvarijo del s posebnimi vzorci, barvami ali obliko?

Bodite pozorni na te podrobnosti. Na splošno, če lahko odgovorite na ta vprašanja pozitivno, ste lahko povsem prepričani, da se ukvarjate z nekom, ki ponuja pristen Murano Glass.

Murano steklo natančno ročno izdelajo beneški mojstri.

Kljub velikemu številu prodajalcev, ki ponujajo ponarejeno steklovino, označeno kot Murano, obstaja veliko Muranovih mojstrov, ki proizvajajo in prodajajo pravo stvar s stoletnimi tradicionalnimi tehnikami. Avtentični Murano je vreden nakupa in ohranjanja zase ali pa je lepo darilo za druge ljudi. Murano steklo je lepo za poroko ali obletnico in pogosto postane sentimentalni predmet, ki ga družine prenašajo skozi generacije. Zaupajte svojemu instinktu pri nakupu umetnosti Murano in če še vedno niste prepričani, poglejte drugje!