Jasno je, da človeštvo danes ne bi bilo na točki, na kateri je, če se na našem planetu občasno ne bi rodil kakšen genij. Pravzaprav se jih je skozi celotno zgodovino že kar nekaj, vsi pa so prispevali nekaj genialnega na svojem področju.

Danes se bomo spomnili 5 izumiteljev in njihovih izumov, ki so spremenili svet. Izumitelji so osebe z močno razvito intuicijo, imajo nedoumljivo predvidevanje in pogled v prihodnost, prav tako pa so izjemno zvesti delu, ki ga opravljajo.

1. Nikola Tesla

Lahko bi rekli: eden in edini. Človek, ki je svetu prinesel luč, in izumitelj, ki je s svojimi patenti zagotovo pomembno krojil tok zgodovine. Ta se po njegovi zaslugi vije v neko določeno smer, nikakor pa ljudje do danes še nismo uspeli razvozlati in nadgraditi vsega, kar nam je podaril.

Nikola Tesla se je rodil 10. 7. 1856 v Gospiću (tedanja Avstro-Ogrska, danes Hrvaška). Tesla je bil znan po svojem opazovanju in dojemanju narave ter načrtih, ki jih je risal kar v svojih mislih. Nekoč je dejal, da kar v glavi opravi preizkus in takoj ve, ali bo nekaj delovalo ali ne.

Rojstna hiša Nikola Tesle
Kip in rojstna hiša Nikola Tesle v vasi Smiljan pri Gospiću.

Po njegovi zaslugi danes uporabljamo dvosmerni tok, ogromno število tehnoloških naprav pa nekje globoko v jedru nosi njegov podpis. Bil je tudi nekoliko nenavaden posebnež, o čemer pričajo različni zapisi, a danes ne bomo o tem. Tesla je bil zares izjemen izumitelj!

2. Johannes Gutenberg

Morda ob omembi tega imena niste prepričani, kdo je bil možak, rojen davnega leta 1400. Povemo pa vam, da je svetu podaril enega najpomembnejših izumov, ki je prav tako krojil tok zgodovine. Johannes Gutenberg je namreč izumitelj prvega pravega tiskarskega stroja.

3. James Watt

Izumitelj parnega stroja oziroma človek, ki ga je nadgradil do te stopnje, da je konkretno na novo usmeril tok industrije in v popolnosti pričel spreminjati svet. Do njegovih izboljšav so bili parni stroji enostavno premalo funkcionalni in so izgubljali ogromno energije.

Do te pomembne izboljšave oziroma izuma je prišlo leta 1781. Največji dosežek okoli njegovega posega na to področje pa je bila zagotovo sprememba gibanja bata, ki je premo gibanje pretvoril v vrtenje. Dobro vemo, kam je to peljalo, kajne?

4. Thomas Alva Edison

Izumitelj, ki je za svojega časa izumil in patentiral kar okrog 1000 patentov, je bil znan tudi kot nasprotnik Nikole Tesle, saj je nasprotoval njegovi ideji o dvosmernem električnem toku in zagovarjal enosmernega. Kljub temu pa je imel na naš svet izjemen vpliv.

Leta 1877 je tako izumil fonograf, ki je bila naprava za snemanje glasu. Leta 1891 je izumil filmsko kamero, in sicer tako, da je posamezne sličice na filmskem traku s pravo hitrostjo projiciral na platno in jih tako oživil. Thomas Alva Edison je bil tudi izumitelj žarnice.

5. Alexander Graham Bell

Človek, ki je izumil telefon! V resnici ta izum pripisujejo tudi nekaterim drugim, a je vseeno uradno naveden kot izumitelj telefona, saj mu je 2. 6. 1875, kot prvemu, uspel prenos glasu. Naslednje leto je kot prvi vložil patent za segment telefonije.

Znano je, da je danes verjetno znan kot izumitelj telefona le zato, ker je uspel najhitreje priti do patentnega urada in predložiti potrebno dokumentacijo. Kakorkoli že, vsekakor gre za enega najpomembnejših izumov.