Torej sta se skregala. Nič takega, vsi smo bili tam. V vsakem razmerju bodo prišla nesoglasja, nekateri prepiri so majhni, pa se vseeno počutite, kot da ste na robu sveta. Ne glede na intenziteto prepira pa seveda, prepiri niso prijetna stvar.

Ne samo, da se boriti z vašim partnerjem ni zabavno, lahko vpliva tudi na vaše zdravje. Argumentiranje in kreganje je stresna stvar in ima fizične posledice, kot so dvig krvnega tlaka in povečanje ravni kortizola, hormona, ki je povezan s povečanjem telesne mase. Torej, čeprav v razmerju ne bomo mogli preprečiti nesoglasij, bi jih morali poskušati rešiti čim prej in ne odlagati prepirov in pometati stvari pod preprogo.

Kar pomeni, da je poznavanje, kako zaključiti prepir, najboljši način za ohranjanje vašega odnosa mirnega in srečnega.

Ustvarite nekaj prostora.

Ko ste v vročicu trenutka, je to težko storiti. Imate željo po »zmagi«, prepričani ste, da imate prav, želite, da se partner kar nekako prilagodi. Vse kar lahko razmišljate je, da boste partnerja prepričali v svoj prav, pogosto preveč na glas.

Vendar to ne daje pozitivnega rezultata. Ko občutite stvari, ko v vas rastejo, ko občutite tisto jezo, ki se v vas dviguje, je to točka, ki vam pove, da se morate umakniti ,oziroma narediti nekaj prostora. Če vaš partner nima enakega načina razmišljanja, mu razložite, da se “ne izogibate tej temi, vendar želite, da sevsak od vaju pomiri, tako da lahko govorite logično.” Odvisno od teme boste morda morali to storiti nekajkrat, preden bo pogovor postal učinkovit, ne pa samo čiščenje vaše duše.

Ugriznite se v jezik in poslušajte.

Vsak želi v prepiru biti slišan, uveljaviti svoj prav. Po tem, ko ste si vzeli nekaj časa in ste nato pripravljeni, da se s partnerjem o problemu pogovorita, je vaša naloga dejansko poslušati stališče svojega partnerja – ne glede na to, koliko se strinjate z njim. Če govorita drug proti drugemu, se bo prepir še stopnjeval in jeza se bo vrnila na površje. Upoštevajte, da je to obojestransko, da morate biti slišani tudi vi.

Bodite pripravljeni na kompromis.

 Včasih ne boste imeli prav in ne bo po vaše, a to je povsem vredu in normalno. Potem, ko si (spet)  vzamete čas, da se pomirite in nadaljujete s pogovorom, razmislite o tem, kaj želite videti kot rezultat – in kaj boste sprejeli kot kompromis. Omenili smo že, da boste morali poslušati, da boste lahko slišali, kaj vaš partner govori. Svojemu prepričanju v glavi morate dopovedati, da so možnosti, da ima druga oseba morda prav, in da obstaja rešitev, ki se razlikuje od tiste, ki jo želite. Če boste odprti za to, boste boljši poslušalci in bolj dovzetni za kompromis. Dobra novica o kompromisu je,da vašemu partnerju pokaže, da ste se pripravljeni srečati z njim na pol poti, vsaj pri določenih vprašanjih. Ta pripravljenost vaju bo zbližala kot par.

Bodite nežni do partnerja in se ga dotaknite

Ne kregate se znekom, ki ga sovražite, kregate se z nekom, ki ga imate radi. Krute besede, ostri toni in obrambni telesni jezik ne spadajo k prepiru z ljubljeno osebo. A ravno to se velikokrat zgodi. Čeprav ste morda jezni, ne pozabite, da je oseba na drugi strani tega argumenta vaš partner, ki vam je še včeraj prinesel v posteljo čaj, ko ste bili bolni. Uporabljajte mirne in spoštljive besede, ko razpravljate o stvareh, tudi če to pomeni, da morate premišljeno razmisliti o tem, katere so te besede. Pazite kaj rečete. In ne pozabite se vašega partnerja dotakniti – le dotik z roko po rami lahko zmanjša jezo partnerja in izboljša stvari za oba.

Ne morete setorej izogibati bojem v razmerju. Ne glede na to, koliko imate radi nekoga, v odnosu pride do nestrinjanj. Najpomembnejši del vsakega prepira je, kako se prepirate in kako ga rešite. Če se to pravilno opravi, se lahko dejansko približata kot par in povečata spoštovanje, ki ga imata drug do drugega.