Cvet ne razmišlja o tekmovanju s cvetom ob njem. Samo cveti.
Naj vam prihranimo na tisoče ur terapije in čas, ki je potreben za branje številnih knjig za samopomoč. Nehajte primerjati sebe z drugimi. Samo, prenehajte.

Prepričani smo, da vam ideja, da se je neumno primerjati z drugimi, ni popolnoma nova. Verjetno ste jo slišali na desetine ali celo stotine krat. Kajti, vsi se primerjamo z drugimi ljudmi, nekateri pa se primerjajo v tolikšni meri, da to vpliva na njihovo kvaliteto življenja.

Zakaj je slabo primerjati sebe z drugimi ljudmi?

Primerjanje sebe z drugimi je eden od najlažjih načinov, da začnete sami o sebi misliti slabo. Vidite, kaj drugi počnejo na družabnih medijih, pri delu in na televiziji, in ko vidite njihov uspeh, kraje, kjer so bili, in kako zelo so ti ljudje “srečni”, je zelo lahko priti v miselnost, kako zelo ste v zaostanku.

Vsakdo tam zunaj se zdi bolj uspešen in izgleda bolje, ima boljši delovni naziv in lepši dom, je bolj fizično pripravljen in bogatejši, ali pa se nam nasplošno zdi, da je njegovo življenje pravljica.  Te primerjave so pot do nesreče. Zaradi njih se počutite ljubosumni, neustrezni in slabše osebe. Zaradi njih sprejemate slabe odločitve. Povzročajo večji stres, tesnobo in depresijo.

Skratka, primerjava vas naredi neuspešne. Tako ste slišali, neuspešne.

Ta članek pišemo v upanju, da naredimo spremembe v vašem življenju in zamenjamo vse vaše slabe navade z dobrimi navadami. Toda te spremembe navad bi morale biti nekaj, kar sprejemate samo zase, ne da boste boljši ljudje ZARADI drugih ljudi tam zunaj, ljudi, s katerimi se primerjate.

Preden podrobno preučimo, kako naj se nehamo primerjati z drugimi, si poglejmo, zakaj je primerjava sebe z drugimi tako zelo slaba za vas.

  1. Vidite rezultat, ne napora.

Ko pogledate uspeh nekoga drugega, vidite le rezultat. Ko boste torej videli uspeh določene osebe in primerjali sami sebe s tem, ne boste videli dolgoletnih prizadevanj, tista leta napora, skozi katera je morala iti oseba, da je prišla do tega položaja, v katerem je. Da bi dosegli uspeh, ki si ga želite, morate iti po poti do uspeha. Nikoli ne pomaga, da skočite do konca in da se primerjate s tistimi, ki so po dolgoletnem trudu na cilj že prispeli.

  1. Vi niste druge osebe, ste vi.

Primerjava sebe z drugimi pomeni, da primerjate, kar vidite v drugih, s tistim, kar veste o sebi. Stvari vedno bolje izgledajo od zunaj, kot od znotraj. Ljudje znajo narediti dobro platno, ljudje vedo, kako narediti, da bo izgledalo dobro navzven, s čimer izgledajo boljši, kot se počutijo v sebi. Nimate prave ideje o tem, kako se druga oseba počuti v sebi.

  1. Ste edinstveni.

Niste oseba, s katero se primerjate. Imate različne prednosti in različne slabosti. Vsi smo posebni na naše edinstvene načine. Če se primerjate z drugimi, poskušate spremeniti stvari, ki vas naredijo posebne in edinstvene, in jih odstraniti, primerjate pa se z neko pravljično »normo«, ki ne obstaja.

  1. Zapravljate čas.

Za primerjanje sebe z drugimi je potreben čas. Naš čas je omejen. Obstaja le toliko ur na dan. Zakaj bi vas skrbelo, kaj so drugi storili ali kakšni so, ko lahko ukrepate, da bi izboljšali sebe?

  1. Življenje se ne ocenjuje na krivulji.

Kar so drugi naredili, ne vpliva na to, kar imate, ali kaj boste dosegli. Vaš cilj ni biti v top 75% nekaterih spretnosti, ampak preprosto biti najboljši, kar ste lahko.

  1. Primerjava ubija veselje do uspeha.

Ko poskušate nove stvari, ko spreminjate vaše slabe navade, se začne radost, ki izhaja iz vaših dosežkov. Recimo, da začnete hoditi na sprehod. Morda boste dobili veliko veselja, ko prvič naredite 10.000 korakov v enem dnevu. Potem boste ponosni nase, ko boste naredili 20.000 korakov. Potem lahko začnete s tekom in pridobivanjem dosežkov pri teku, prvih 10 kilometrov in na koncu maraton.

Ampak, če se najprej  primerjate z nekom, ki teče maratone, boste vedno zaostajali in ne boste imeli radosti narediti nekaj zelo pomembnih mejnikov in dosežkov, ki bi jih lahko naredili.

  1. S primerjanjem se osredotočate na napačno osebo

Ko se primerjate z drugimi, se osredotočite na napačno osebo – kaj so storili, kaj so dosegli in kaj počnejo. Ampak vi nimate nadzora nad to drugo osebo. Vse, kar lahko nadzorujete ste vi  sami. In edina oseba, s katero bi se morali primerjati, je kdo ste bili prej. Če se izboljšujete, je to vse, kar je pomembno.

Upajmo, da 7 razlogov, ki so bili navedeni zgoraj, glasno in jasno pokažejo sporočilo: Ne primerjajte sebe z drugimi. Toda nekatere stvari je lažje reči kot narediti.