Terapije parov imajo za mnoge ljudi negativni prizvok. Samo poglejte zvezdniške pare, ki so jih paparaci ujeli, da hodijo k terapevtu.

Nam se zdi terapija za pare odličina rešitev in menimo, da bi vsak odnos v določenem obdobju potreboval terapijo. Ne razumejo pa vsi ljudje tega.

Govorili smo z več terapevti in strokovnjaki za odnose, da bi ugotovili najpogostejše razloge, zakaj bi določen par moral obiskati terapevta.

  • PRIŠLO JE DO VELIKE IZDAJE

To je verjetno najbolj očiten razlog za obisk terapevta. Če je prišlo do večje izdaje, kot je nezvestoba, je to verjetno znak, da se v razmerju, o katerem je treba razpravljati, dogaja nekaj večjega. Psihoterapevtka nam je povedala: »Česte vi ali ​​vaš partner doživeli ogromno izdajo v razmerju, kot je afera (bodisi fizična ali čustvena), finančna nezvestoba ali druga vrsta prevare, s ipredstavljam, da je to stvari postavilo na glavo.” Dodala je, da “pari morda sploh ne vedo, kako nadaljevati s temi novimi informacijami, kako se sploh obnašati drug do drugega.”

Obisk strokovnjaka lahko pomaga paru, da predela občutke, ki se zgodijo ob izdaju injima pomaga pri odločanju, kako se premakniti naprej. Strokovnjak lahko olajša pogovor med parom, da ne pride do kričanja ali tihe maše. Nezvestoba je torej lahko velik razlog, da pari iščejo terapevta, vendar pa se terapija tudi pogosto uporablja kot sredstvo za prekinitev razmerja. Vendar pa obstaja upanje. Približno tretjina parov, ki prihajajo zaradi nezvestobe, reši problem in ostane skupaj.

  • NEGATIVNOST PRESEGA POZITIVNOST

Več strokovnjakov, s katerimi smi govorili, je povedali, da bi morali biti uspešni odnosi bolj pozitivni kot negativni. Če je odnos negativen, je možnost,  da to razmerje dolgoročno ne bo preživelo. Bodite torej pozorni na interakcije, ki jih imate z vašim partnerjem v naslednjem mesecu. Kakšno je vaše razmerje? Terapevtka svetuje, da “če opazite precej negativnih interakcij brez pozitivnih interakcij, da bi se to izenačilo, je mogoče čas, da obiščete terapevta.”

Pozitivni odnosi so lahki kot perje, negativni odnosi pa so težki kot cement. Primeri negativnih medsebojnih odnosov vključujejo kritiko in napade karakterja,obrambo, prezir in klevetanje. Drugi znaki negativnosti so lahko povišan ton glasu, uporaba besed »vedno” ali “nikoli”, krivda, sarkazem, ostri obrazni izrazi, nejasne izjave ter pasivno agresivno vedenje.

Raziskava jepokazala, da mora biti razmerje med pozitivnimi in negativnimi interakcijami pet pozitivnih točk za vsako negativno. Če ugotovite, da je razmerje zelo odrugačno od tega idealnega, je lahko svetovanje za pare dobra zamisel.

  • IMATA TEŽAVA PRI KOMUNIKACIJI

Ni skrivnost, da je komunikacija ključna v zdravem odnosu, zato ne bi smelo biti presenečenje, da je težava komuniciranja razlog za mnogo ločitev. Terapevtka nam je povedala , da svetovanje za pare “pomaga ustvariti varno okolje“, kjer se oba partnerja počutita udobno, in jima je omogočeno, da se med seboj pošteno in avtentično sporazumevata.” Rekla je, da se komunikacijske težave pogosto dogajajo v eni od dveh oblik.

Prva oblika težave s komunikacijo, je v zvezah, kjer ima eden ali oba partnerja stil izogibanja – kar pomeni, da se raje izklopijo, ko pride do problemov, oziroma probleme tako rekoč pometejo pod preprogo.

Druga oblika težav s komunikacijo pa je ta, da ima eden ali oba partnerja agresiven slog – kar pomeni, da govorijo preglasno z ostrim glasom in obtožbami, zaradi katerih je skoraj nemogoče imeti racionalen in konstruktiven pogovor.

V obeh odteh scenarijih lahko svetovanje pomaga ljudem v odnosu, da se naučijo komunicirati med seboj o čustveno obremenjujočih temah.