Poppers je slengovski izraz za substance tipa alkalni nitrat, ki se ponavadi vdihavajo. Najbolj priljubljeni izdelki med poppers produktno linijo so izopropilni nitrati in amil nitrati, ki predstavljajo veliko večino Poppers izdelkov, ki jih zasledimo na prodajnih policah.

Poppers odkritje

Francoski kemik Antoine Jerome Balard je v 19. stoletju prvi uspešno sintetiziral amil nitrate, zato je posledično znan kot oče Poppers arom. To mu je uspelo v procesu iskanja rešitve za lajšanje bolečin v prsih pri pacientih, ki so bolehali za angino pektoris. To pa mu je uspelo prav z amil nitratom, ki je bolnikom pomagal pri sprostitvi mišic in povečanem pretoku krvi do srčnega mišičevja.

Izvor imena Poppers

Amil nitrati, kot so bili takrat Poppers poznani, prvotno niso bili hranjeni v stekleničkah, temveč v posebnih steklenih mrežicah. Te steklene mrežice so nato uporabniki kar zdrobili med prsti in jih vdihavali. Zaradi fine izdelave se uporabnik ob zdrobitvi steklene mrežice ni porezal, obenem pa je steklo ob drobitvi naredilo prijeten, pokajoč zvok (pop, pop). Tako se je rodilo ime za amil nitrat, ki je še danes aktualno – Poppers.

Poppers v 20. stoletju

Amil nitrati so svoje mesto zavzeli na področju lajšanja simptomov angine že v 19. stoletju, kot rekreativna substanca pa so se prvič pojavili v obdobju disco glasbe, konkretno leta 1965.  V 70-ih letih so postali že izjemno priljubljeni  po diskotekah, barih, javnih kopališčih in savnah. Tudi takrat so se prodajali v krhkih in finih steklenih ampulah, obvitih s tankim blagom. Tako so jih lahko uporabniki zdrobili med prsti, vdihnili in preprosto odvrgli embalažo.

Kako učinkuje Poppers?

Učinek Poppers arom na človeško telo je ta, da zelo sprostijo mišično tkivo in povečajo pretok krvi. Uporabniki poročajo, da je občutek ob vdihu arom podoben občutku lahkosti in sproščenosti, občasno celo evforije. Vpliva tudi na večjo intenzivnost doživljanja občutkov. Trajanje učinka je izjemno kratko, med 30 in 50 sekund; uporabnik pa lahko vdihava Poppers tudi po 10 ali večkrat zaporedoma. Ena izmed zanimivosti Poppers arom je namreč, da kljub močnem a kratkotrajnem efektu ne povzroča odvisnosti ali celo predoziranja.

Vonj Poppers arom v večini primerov spominja na vonj po kemičnih substancah, določene znamke pa vsebujejo tudi aromatske sestavine, ki uporabnikov nudijo različne, bolj prijetne arome (npr. sadne, sladke, ipd).

Na kaj je potrebno paziti pri uživanju Poppers

Predvsem je potrebno paziti na to, da Poppers arome ne uživamo (pojemo ali popijemo). To je lahko življenjsko nevarno, saj je Poppers namenjen izključno vdihavanju. Prav tako je dobro paziti, da učinkovine ne pridejo v stik s kožo, saj lahko povzročijo neprijetne reakcije (srbečico, izpuščaje in podobno). Pomembno je, da se natančno upoštevajo navodila za uporabo, ki so zelo preprosta:

  1. Odpremo stekleničko,
  2. Poppers vdihavamo 5-10 sekund;
  3. Ponovno zapremo stekleničko.

Ko Poppers arom ne uporabljamo jih je najbolje hraniti v temnem in hladnem prostoru (lahko tudi v hladilniku) in obvezno v skrbno zaprti steklenički.

Varen nakup Poppers

Obvezno je potrebno tudi paziti, kje se kupuje in naroča Poppers arome. Gre namreč za substanco, ki jo uporabnik z vdihavanjem vnese v svoje telo, zato je potrebna pazljivost. Svetujemo, da Poppers arome naročate le pri preverjenih, zaupanja vrednih trgovcih. Slednji ne varčujejo na zdravju kupcev v želji po hitrem zaslužku, temveč zagotavljajo dobavo 100% original Poppers arom. Le original Poppers produkti pa vsebujejo originalno formula in pristne sestavine, ki:

  • so varne in priporočljive za uporabo;
  • edine nudijo pravi Poppers učinek in doživetje.