Uporabljamo ga pri kuhanju, ga nanašamo na svojo kožo, si z njim mažemo lase, … Kokosovo olje je postalo vsakdanji element že v skoraj vsakem gospodinjstvu! In to ne brez razloga. Glede na raziskave, kokosovo olje pomaga pri uravnavanju naših hormonov, izboljša prebavo, uničuje infekcije še preden napadejo naše telo, zmanjšuje celulit (tega do sedaj nisem vedela!) in uravnava sladkor v krvi.

Priljubljenost pa še kar narašča

In glede na prodajne številke prodajalci komaj dovolj hitro polnijo police, da zaloge ne poide. Kot potrošniški narod se kokosovega olja torej še nismo nasitili. Prodajno poročilo mednarodne trgovske verige (imena ne bom omenjala) navaja, da so kupci napram letu 2016 potrošili na kokosovem olju in ostali kokosovih proizvodih porabili v letu 2018 kar 16-krat več.

Vsi medicinski strokovnjaki pa se ne strinjajo s tem čudežnim oljem

Vendar pa si niso vsi strokovnjaki enotni, da je kokosovo olje res »mana iz nebes«, če smo nekoliko poetični. Prof. dr. Michels iz nemške univerze v Freiburgu je v svojem predavanju (na voljo tudi na spletu) postavila pogumno tezo. Ne trdi le, da se za kokosovo propagando skriva velik oglaševalski interes in da zdravilne lastnosti, pripisane kokosovemu olju, neresnične. S svojo trditvijo je naredila še korak dlje, saj pravi, da je kokosovolje olje strup in ena izmed najslabših stvari, ki jo lahko vnašate v svoje telo.

Njeno predavanje, objavljeno na portalu YouTube je sicer do trenutka, ko pišem ta sestavek, zbralo že 400.000 ogledov, ki pa strmo naraščajo. Dr. Michels sicer ni edini medicinski strokovnjak, ki nima lepih besed za kokosovo olje. Tudi druge institucije iz USA in Velike Britanije so že posvarile:

  • pred prekomernim uživanjem kokosovega olja in
  • da preprosto še ni dovolj opravljenih raziskav, ki bi lahko potrdile ali ovrgle zdravilne (ali škodljive) učinke.

Kot bolj zdravo in predvsem preverjeno opcijo navajajo nenasičene maščobe, kot so zelenjavno olje ali pa sončnično olje. Tudi olivno olje naj bi bila dobra izbira. Vas sicer zanima, kaj je bolj zdravo: olivno olje ali kokosovo olje? Kolega na strani MSCP.si se je potrudil in naredil primerjavo na to temo. Preberite tudi njegov članek: [LINK]