Ljudska narava je, da si ogledujete bujno zelenico lepo urejene trate vašega soseda in občutek ljubosumja, ko ga primerjate s svojo umazano trato s plevelom. Morda se sicer zavedate, da je »trava vedno bolj zelena« pri sosedu, toda to znanje nas ne prepriča vedno, da zato ne bi primerjali sebe z drugimi.

V naslednjem razdelku bomo izkoreninili plevele in videli, kaj se lahko naučimo, kako prenehati primerjati sebe z drugimi.

Torej želite zapustiti ljubosumje, stres, tesnobo in nesrečo, ki izvirajo iz negativnega primerjanja sebe z drugimi ljudmi – vendar morda ne veste, kako to narediti, za vam imamo nekaj idej, ki vam bodo pomagale ustaviti to grdo navado.

  1. Spremenite idealizacijo v humanizacijo

Zelo enostavno je videti, da ima vaš šef, ki je leta mlajši od vas, veliko denarja in zlato kariero. Ali pa gledate, kako je vaša prijateljica Katja osupljivao lepa, ali pa, da ima vaš prijatelj Grega noro stopnjo telesne pripravljenosti.

Enostavno je postati ljubosumen na te idealizirane različice drugih. Toda te različice nikoli niso popolna slika. Morate pogledati celotno sliko in humanizirati te idealizacije.

S tem boste morda spoznali, da je vaš šef deloholik. Nenehno je pod stresom in stalno dela. On nima družbenega življenja, da bi se lahko o tem pogovarjal, in zaradi stresa so se mu začele še zdravstvene težave. Lahko je uspešen, vendar ni zadovoljen.

S humanizacijo vaše prijateljice Katje, lahko sicer vidite, kako je lepa, vendar ima nizko samospoštovanje. Njen celoten občutek samospoštovanja je zaklenjen v njeni lepoti, ki pa, kot vemo, z leti izginja. Kaj se bo s Katjo zgodilo po tem?

Končno, lahko pogledate tudi svojega prijatelja, Grega. Z malo analize, boste morda videli, da je Greg izjemno zdrav, toda edina stvar, ki mu je pomembna, je njegova telesna pripravljenost. On nima moči za uspeh na nobenem drugem področju in njegovi odnosi so večinoma plitki in brez pomena.

Humaniziranje drugih ni v tem, da bi jih poniževali, ampak da bi poskušali dobiti popolno sliko. Gre za to, da bi videli uravnotežen pogled na druge, ne na “popoln” pogled, ki bi vas lahko razburil zaradi ljubosumja. Spoznajte druge kot človeška bitja, ki imajo, tako kot vi, prednosti in slabosti.

  1. Sprejmite svoj položaj

Sprejemanje je ključnega pomena za rast. Preden se lahko resnično spremenite, morate sprejeti, kje ste in se premikati naprej. Ne poskušajte živeti kakšnega ideala, kjer bi morali biti. Naj navedemo primer:

Mogoče ste imeli kolega za trening pred leti. Zaradi tega, ker ste dobili otroka, ste prenehali trenirati, vendar je on nadaljeval. Pet let in 20 kilogramov kasneje, si ogledate njegovo postavo in atletske lastnosti in se počutite ljubosumne.

Toda to je nepošteno. Vaš stari vadbeni kolega je trdo delal pet let in je pred vami. Dohitite ga lahko, vendar lahko to storite le, če začnete znova iz položaja začetnika – ne pa na ravni nekoga, ki se je 5 let trudil za to, da takšen je.

Sprejmite, kje ste, in se primerjajte samo s tistim, kar ste bili prejšnji teden.

  1. Živite z namenom

V primeru, da niste slišali za namerno življenje, naj vam podamo kratek opis osnov tega koncepta. Namerno življenje je zavestna odločitev, da živite svoje življenje v skladu z vašimi vrednotami, cilji, sanjami in etiko. Namerno življenje je načrt, kako priti do tistega, kamor želite priti v svojem življenju. Vodnik po korakih vas usmerja od tega, kdo ste, kdo želite biti.

Ljudje, ki namerno živijo, izjemno cenijo svoje življenje – tako zelo ga cenijo, da ne želijo, da se življenje samo »zgodi«. Želijo ga usmerjati z namenom, da lahko zmanjšajo napake in obžalujejo ter maksimirajo radosti, ki jih prinaša življenje.

Sliši se dobro, kajne? Tudi nam!

Eden od temeljnih konceptov namernega življenja je pogosto  za marsikatere ljudi nemogoče »življenje v trenutku« – uživanje v tem, kar imate in kar lahko storite zdaj, namesto da bi stvari odpravili na kasneje ali da bi poskusili priti na cilj prej, kot bi lahko prišli. Ta koncept je nezdružljiv z idejo, da si sebe primerjamo z drugimi. Enostavno ne morete uživati ​​v tem trenutku, medtem ko sami sebe konstantno primerjate z drugimi. To je nemogoče.

Naslednjič, ko se boste občutili ljubosumje do drugih, si, namesto da bi naredili nepoštene primerjave, vzemite čas in naredite nekaj pozitivnega zase. Uživajte v trenutku in uspehu, ki ste ga imeli, ali v drobnih korakih, ki jih boste naredili od sedaj naprej.

  1. Izrazite hvaležnost

Hvaležnost je pomemben koncept, ki ga mnogi ljudje na žalost prezrejo. Ko ste hvaležni za stvari, ki ste jih dosegli, tudi priznavate svoje uspehe.

Hvaležnost opravlja dvojno dolžnost. Omogoča vam, da uživate v vaših uspehih, prav tako pa vam omogoča, da izrazite hvaležnost vsem ljudem, ki so vam pomagali na poti – ker nihče resnično ne doseže ničesar pomembnega brez podpore druge.

Eden najboljših načinov za izražanje hvaležnosti je vodenje dnevnika. Na začetku ali koncu vsakega dne preživite čas sami s seboj in razmišljajte o svojih dosežkih. Na kaj ste ponosni ta dan? Za koga in za kaj ste hvaležni?

Ta “trenutek razmišljanja” se je izkazal za eno najboljših orodij za duševno zdravje, duševno jasnost in srečo.

  1. Če se morate primerjati, se primerjajte s seboj

Primerjanje sebe s seboj je edina poštena primerjava, ki jo lahko naredite – in celo ta primerjava ima meje.

Na primer, nepošteno je, da se fizično primerjate pri 50-ih s sabo, ko ste bili staru 20, tako kot bi bilo nepravično primerjati modrost vašega 20-letnega jaza z modrostjo vašega 50-letnega jaza.

Če primerjate sami sebe s samim seboj, primerjajte samo jabolka z jabolki – primerjajte se z osnovno različico sebe, preden ste začeli poskušati izboljšati določeno navado.

Ideja je, da se nikoli ne omalovažite, temveč uporabite osnovno različico sebe kot merilo, s katerim boste merili, da se boste izboljšali in ne boste ostali statični. Na primer, primerjajte sebe od časa pred začetkom vadbe do različice samega sebe, potem ko ste nenehno vadili šest mesecev. Ste izgubili težo? Imate več energije? Ali dosežete več? Ste srečnejši? To so vse poštene primerjave, ki se osredotočajo na stvari, ki so merljive.

Upamo, da vam je ta objava dala nekaj orodij, ki vam bodo pomagala bolje razumeti, kako se lahko prenehate primerjati z drugimi. To je naraven človeški odziv, da vidimo druge osebe, ki so prisotne v svetu in občutimo nekaj ljubosumja. Pomembno pa je vedeti, da različni ljudje, ki jim mi vidimo popolne, pogosto niso resnični. Vsak človek ima svoje težave, kot smo prej povedali, svoje pozitivne in negativne lastnostil. Ne veste, skozi kaj so šli drugi ljudje. Niste deležni njihovega notranjega monologa, ki je poln dvomov in strahov.

Te primerjave niso le nepoštene, ampak tudi nezdrave. Morda je še pomembneje, da vam ne pomagajo izboljšati sebe in narediti pomembne spremembe v svojem življenju. Kvečjemu vam te primerave škodijo v tolikšni meri, da iz svojega življenja zaradi teh primerjav ne naredite ničesar in samo stagnirate.

Edina stvar, ki jo naredite, ko primerjate sebe z drugimi je, da postanete polni dvomov vase. Zato nehajte.